Förvaltning av fastighet under dödsbo där en ägare ska bli utlöst
Jag tillsamman med mina syskon är dödsbodelägare då vår far har avlidit.
Han har en fastighet. De 2 andra syskonen vill behålla den och jag vill bli urlöst (där är vi alla överrens men dock inte om priset)
Bla. elen har betalats med dödsboets pengar men dom är nu slut. För att inte klippa strömmen (så huset förstörs) så gissar jag att någon av oss andra "måste" betala elräkningen alt. teckna ett nytt avtal.
Är jag som vill bli utlöst, skyldig att hjälpa till med den elräkningen då de andra 2 syskonen drar ut på tiden med arvsskifte?
Lawline svarar
Hej, kul att du vänder dig till oss på Lawline!
Skyldighet att hjälpa till
Du är som dödsbodelägare skyldig att ta hand om egendomen till dess att arvskifte har skett (Ärvdabalken 18 kap 2 §). Dock är dödsboet en självständig juridisk person som kan ha tillgångar och skulder. Det är dödsbodelägarnas ansvar att bouppteckning och dödsbosförvaltning sker så att arvskiftet kan genomföras.
Om det är så att skulderna överstiger tillgångarna kan dödsboet sättas i konkurs genom en ansökan till tingsrätten (Konkurslagen 2 kap 3 §). Genom att ansöka om konkurs avvecklas dödsboet så att processen avslutas utan att dödsbodelägarna får något personligt ansvar för skulderna.
Detta betyder att när dödsboets pengar är slut så har inte ni som dödsbodelägare något ansvar för att betala något för att dödsboet ska hållas igång.
Men om dödsboets pengar är slut och ni inte vill betala någonting kommer alla tillgångar i dödsboet (inklusive fastigheten) att säljas. Pengarna från försäljningen kommer gå till att täcka skulder och det som eventuellt blir kvar ärver ni.
Sammanfattningsvis
När dödsboets pengar är slut så kan det inte längre betala sina skulder. Så länge ett arvskifte inte har skett är dödsboet ägare till fastigheten och därigenom ansvarig för dess ekonomiska underhåll. Det är dödsboet som har ett avtal med elbolaget och inte ni.
Dina syskon kan inte kräva att du ska betala elen, då det inte är ditt ansvar som dödsbodelägare att se till att dödsboet betalar sina skulder. Men detta kan medföra att dödsboets tillgångar säljs och att ni förlorar fastigheten.
Efter arvskiftet
Eftersom ni kommer äga fastigheten tillsammans efter arvskiftet skett så rör det sig då om ett samägandeförhållande.
Samägaravtal
Om det är så att ni inte kommer överens om priset och detta drar ut på att du ska bli utlöst kan ni skriva ett samäganderättsavtal för att reglera hur ni ska hantera frågor kring förvaltning av fastigheten. I ett sådant avtal kan ni komma överens om hur ni ska göra med elen och vem som ska ansvara för den och stå för kostanden. Ni skulle alltså kunna avtala om att du inte ska ha något ansvarig för att betala något för underhållet av huset.
När det kommer till avtalet så är det viktigt att det undertecknas av er allihopa med personuppgifter och att det dateras. Då det rör sig om en fastighet så är det bra att ha med adress och fastighetsbeteckning.
Om ni vill ha hjälp vid upprättandet av ett samäganderättsavtal så kan ni kontakta en av våra jurister här.
Samägandelagen
Om ni inte tecknar ett samägandeavtal blir istället Samägandelagen utgångspunkten, ert eventuella avtal går före lagens bestämmelser.
Om ni inte kan komma överens om hur ni ska göra så finns möjligheten att förvaltningen av fastigheten sköts av en god man (Samägandelagen 3 §). I det fall att ni inte kommer överens alls om varken pris eller underhåll kan fastigheten säljas på offentlig aktion hos tingsrätten (Samägandelagen 6 §). För att detta ska ske krävs bara att en av delägarna vill att fastigheten ska säljas på offentlig aktion.
Hoppas svaret var till hjälp!
Vänliga hälsningar