Förutsättningarna för att dömas till förtal

FRÅGA
HejMitt ex har hotat mig och min nuvarande man och åklagaren tog det till tinget.väntar på dom .Men när vi kom därifrån så har mitt ex flickvän skickar ett sms till min son 22 år gammal ( var med och vittnade i tinget mot sin far)Hon börjar med att skriva att hon inte orkar skriva till alla individuellt utan det blir ett massutskick till alla i hennes adressbok och hon ursäktar om det hamnar fel.I sms skriver hon bla.Att jag är kontrollerande Jag förföljer mitt ex Att jag ska ha hotat honomAtt jag och min nuvarande man och min son är peningakåta Vet ej hur många hon har i sin adress bokJag har aldrig träffat el pratat med henne Är detta förtal.?Kan hon bli dömd för detta?Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Brottet förtal regleras i 5 kap. 1 § brottsbalken och bestämmelsen kan bli tillämplig om någon utpekar en annan person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller på något annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Att personen i fråga har skrivit uppgifter som pekar ut er som klandervärda eller rentav brottsliga kan därför vara att anse som förtal.

Förtal är emellertid ett brott som inte omfattas av allmänt åtal, vilket i praktiken innebär att det är du själv som måste föra talan och betala rättegångskostnaderna själv i en sådan typ av mål. Skulle det vara så att hon sedan blir dömd ska hon dock ersätta dina kostnader och brottet förtal kan leda till böter, dock inte någon annan form av påföljd.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Amanda Strömblad Larsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (825)
2019-05-23 Spridningskravet vid förtal
2019-05-15 Kan jag få någon åtalad för förtal?
2019-05-13 Förtal i umgängeskretsen
2019-05-11 En person ringer till min chef och talar illa om mig, vilka brott kan denne person göra sig skyldig till?

Alla besvarade frågor (69285)