Förtal på arbetsplats

Hej

Är i desperat behov av hjälp.Har blivit anklagad av en entreprenör att jag begärt muta i samband med en upphandling. Allt startade med ett överprisat arbete som de fick igenom med mina chefer. Jag var lite upprörd över det höga priset och det jag skrev var med en smiley Grattis att de fick jobbet och bra att de kommer igång eftersom vi var försenade. Jag skrev det vore bra med en kick-back julklapp och om de behövde gubbar så kunde jag igenom kontakter ordna till bra pris.

Det jag menade med kick/back var provision samt bättre priser på deras entreprenad och inte för egen vinning

Han gick till arbetsgivaren som valde att varsla mig för avsked på direkten,.

Det har diskuterats internt rabatter och RAM avtal med denna entreprenör.

Han valde dock att anklaga mig utan vidare bevis för att ha begärt muta,

Har mått oerhört dåligt efter det och känt mig kränkt och varit illamående över tanken,

Vill nu själv göra en polisanmälan så att en utredning görs. Har tagit skada av detta och mitt namn är fläckad. Kan jag göra en anmäla för förtal och ärekränkning mot entreprenör ?! Entreprenören skyller på arbetsgivaren helt och hålet.

Kan jag stämma entreprenören förtal och ärekränkning ?! Har jag någon chans att vinna ?! Denne entreprenörs fru jobbar som upphandlare i kommunen och därför

överreagerat på SMSet när projektet inte går som det skall. Ingen tvekan att arbetsgivaren valt att offra mig för att rädda ansiktet..

Tacksam för återkoppling och för hjälp,

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo