FrågaSTRAFFRÄTTBedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB25/03/2020

Försök till bedrägeri på Tradera

Hej. Jag "vann" en laptop på Tradera och betalade genom traderas betalsystem, vilket ger en bra garanti om något går fel. Det blev krångel med säljaren eftersom han behövde komplettera med uppgifter till Tradera. Tradera höll pengarna tills köparen inkommit med uppgifter. Hur som helst, det går 5 dagar och säljare slutar att höra av sig. Plötsligt dimper det ner ett paket med en tung sten hemma hoss mig från säljaren. Han hade alltså försökt lura mig, pengar fick han inte pga Tradera höll i dem i väntan på hans kompletterande info.

Jag kommer att få tillbaka pengarna från Tradera, men kan jag göra en polisanmälan om försök till bedrägeri? Vart skulle det isåfall leda? Blir förbannad på att det finns sådana avskum till människor!

Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga

Vid anmälan kommer Polisen se om det går att få till en utredning som leder till en fällande dom. Det värsta som kan ske är att inget händer i denna situation. I så fall kommer de att lägga ner utredningen.

Med det i åtanke rekommenderar jag att du anmäler vad som hänt. Du har inget att förlora på det och Polisen får hjälp i att fånga en potentiell bedragare. Straffet för bedrägeri regleras i 9 kap 1 § Brottbalken och är fängelse i högst två år. Försök till brott straffas enligt samma skala som det faktiska brottet(23 kap 1 § Brottsbalken).


Med vänlig hälsning,

Adam NovakRådgivare
Hittade du inte det du sökte?