Försäkringsersättning som inte anses som inkomst

2015-02-25 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
jag har haft inbrott i min källare och kommer få ersättnig från försäkringsbolaget för förlust av saker.Om jag har socialbidrag får kommunen ta den ersättningen då? Eller får jag behålla pengarna för att kunna köpa det som blev stulet igen.
SVAR

Hej och tack för att du använder dig av våra tjänster!

Kompensationen du får ut av försäkringsbolaget är en form av ersättning, beloppet "ersätter" den förlorade egendomen i det här fallet.

Skadestånd och försäkringsersättning som ersätter den här typen av skador ska inte ses som en inkomst, och man deklarerar det inte heller som en sådan (se Inkomstskattelag 1999:1229) 8 kap. 15 §). Däremot hade situationen varit annorlunda om ersättningen som det vara fråga om gällde en skattepliktig inkomst, exempelvis kan man få skadestånd för förlorad arbetsinkomst varav en sådan ersättning från försäkringsbolag hade räknats såsom inkomst.

Rent principiellt är detta förståeligt, då kompensationen ersätter egendom som du blivit av med, så skulle ett anspråk från Socialstyrelsen (eller socialnämnden) på den här ersättningen vara detsamma som ett anspråk på egendomen du blivit av med.

Hoppas den här rådgivningen hjälper dig.

Med vänliga hälsningar

Fredrik Norberg

Fredrik Norberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (605)
2020-06-30 Felaktig myndighetsutövning och skadestånd
2020-06-30 måste man betala skatt på skadestånd?
2020-06-29 Rätt till ersättning efter operation?
2020-06-28 Kan man få ersättning för ärr efter operation?

Alla besvarade frågor (81682)