Formkrav för gåva och gåva för dödsfalls skull

2017-02-07 i Laglott
FRÅGA
Min far gav bort sin bostadsrätt 1 år innan han gick bort till dåvarande tjej. Har nu kontaktat advokat ang detta överlåtelse avtal där dom säger att det inte behöver finnas vittnen på det pappret, eller någon orsak till varför han ville häger bort i gåva. Är detta sant? Så min bror och jag har ingen som helst rätt till bostadsrätten? Min pappa bodde aldrig ihop med denna kvinna utan träffades ibland. Har pratat med olika jurister som ger olika svar. HUR ska jag veta vad som egentligen gäller? Vad är det för advokat jag ska vända mig till som kan detta område för jag verkar inte ha någon tur med det... tacksam för svar.
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid gåva krävs det varken vittnen eller en anledning till varför man vill ge bort något.

Man skulle kunna titta på om din far har gett bort gåvan "för dödsfalls skull" och således ska jämställas med testamente. Se regleringen här. Denna typ av gåvor kännetecknas av att den ekonomiska följden av gåvan inte drabbar gåvogivaren, exempelvis för att gåvogivaren förväntar sig att dö snart eller därför att gåvan är villkorad på sådant sätt att gåvogivaren behåller nyttjanderätt av bostadsrätten under återstående livstid.

Om det visar sig att det är på detta viset och era laglotter kränkts kan ni begära återbäring eller ersättning enligt nämnda bestämmelse. För att få rätt till era laglotter ska ni väcka talan inom ett år från det bouppteckningen efter eran far avslutades. Om ni inte gör det inom denna tid har ni förlorat rätten att göra det senare.

Vill ni ha vidare hjälp med detta så har vi verksamma jurister inom området som kan ta sig an ert fall. Återkoppla isåfall så ser vi till att boka in en tid!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (860)
2021-09-21 Vad är laglottsskydd och kan bortgiven fast egendom återgå till ett dödsbo?
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?
2021-08-31 Kan en förälder göra sitt barn arvlös?

Alla besvarade frågor (95792)