Förfogande över intjänade pengar

2017-05-29 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Får min mamma(vårdnadshavare) som har tillgång till mitt bankkonto ta pengar som jag tjänat själv?(jobbar på subway). Är det lagligt att bara ta de pengarna?
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår din fråga rätt så undrar du om din vårdnadshavare har rätt att förfoga över dina egenintjänade pengar.

Din förmyndare (vårdnadshavaren) har enligt 12 kap 1 § föräldrabalken (FB) en skyldighet att förvalta sitt barns tillgångar. Enligt den paragrafens andra stycke gäller det dock inte tillgångar som den omyndige själv har rätt att råda över enligt lag.

Enligt 9 kap 3 § FB har man efter 16års ålder rätt att råda över vad man själv förvärvat genom eget arbete. Denna rätt kan inskränkas om det krävs med hänsyn till uppfostran och barnets välfärd, dock måste en överförmyndare (som sitter hos kommunen) godkänna en sådan inskränkning.

Detta innebär att din vårdnadshavare i normala fall inte har rätt att förfoga över tillgångar du intjänat själv, även om undantag finns.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94587)