Fordon som kan köras utan körkort

2017-09-27 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Vilka fordon får jag köra utan förarkort
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar vilka fordon du får köra utan körkort.

Om du saknar körkort innebär det att du inte får framföra fordon för vilka körkort är ett krav så som personbil, lastbil, buss, motorcykel, moped klass I, terrängvagn och motorredskap klass I.

Såvida du inte har förarbevis eller traktorkort är det få motordrivna fordon du har rätt att köra om du inte har ett körkort. Det finns emellertid en möjlighet att köra moped klass II utan körkort, traktorkort eller förarbevis om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009, se Transportstyrelsen.

Körkortsåldern för körkortsbehörigheten AM är 15 år, denna behörighet kan man alltså få tidigt, se 3 kap 1 § Körkortslagen. Körkortsbehörigheten AM ger rätt att köra: Moped klass I (EU-moped), se 2 kap 5 § Körkortslagen.

Slutsats: Utan körkort kan du alltså endast rätt att köra en moped av klass II typ.

Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?