Fördelning av barns aktivitetskostnader
Hej!
Vet inte om detta är rätt forum men behöver rådgivning från någon med neutral ställning. Jag och min sambo är separerade och vi har två barn. Våra barn går på gymnastik där jag är tränare och de går även på innebandy där deras pappa är tränare. Jag får arvode för gymnastiken och vi delar på terminskostnaden. På innebandyn får vi 2000 kronor rabatt på avgiften per år för att han valt att bli tränare, han får inget arvode. Nu vill mitt ex att jag ska betala honom för att jag får arvode och inte han och för att gymnastiken inte bli rabatterad vilket innebandyn blir. Om man tittar ut juridiskt perspektiv, vad tycker ni är rätt i denna fråga? Hur bör det delas?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Regler rörande föräldrar och barn finns i föräldrabalken. Enligt 7 kap 1 § föräldrabalken ansvarar båda föräldrarna efter förmåga för kostnader som rör barnens behov. Har du och ditt ex ungefär samma inkomst och levnadsomkostnader bör ni dela lika på omkostnader för barnen, men har en av er större ekonomiskt överskott förväntas denne i regel stå för en större del av dessa omkostnader. Generellt bör fördelningen alltså vara proportionerlig i förhållande till vars och ens inkomst, men det finns inget som hindrar att ni löser det på annat vis om ni är överens om det.
Det finns inget direkt samband mellan arvoden/rabatter och kostnadsfördelningen. Varken det faktum att du får arvode eller att ni får rabatt på innebandyn innebär i sig att du ska betala mer. Är det så att du får ett så högt arvode att det märkbart påverkar din ekonomiska förmåga skulle det dock kunna falla sig så att du kan förväntas ansvara för en större del av kostnaderna som rör barnen.
Det kan också nämnas att föräldrabalken formellt inte reglerar fördelning av kostnader som går utöver vad som räknas som barnets behov (beroende på ålder anses barnets ekonomiska behov vara mellan 65% och 95% av gällande prisbasbelopp med avdrag för barnbidrag och andra förmåner) men proportionerlig fördelning kan ändå vara en bra tumregel för omkostnader som går utöver behovet, exempelvis kostnader för aktiviteter ni båda vill att barnen ska gå på.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga
Vänliga hälsningar