Förberedelse till bedrägeri

FRÅGA
Jag är 17 år. Gjorde några fake biljetter till en festival för min kompis villa ha ett par han blev dock påkommen av polis och skyllde ifrån sig på att jag gjorde dom och nu ska dom tydligen polisanmäla mig för bedrägeri när det i själva verket inte var jag som bedrog utan det var ju min kompis. Jag har inte pratat med polisen och det finns inga bevis för att det skulle varit jag som gjorde biljetterna. Tror ni det kommer att leda någonstans eller finns det förlite bevis.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller brottet bedrägeri, som framgår i 9 kap. 1 § brottbalken, är även försök eller förberedelse till bedrägeri straffbart enligt 9 kap. 11 § och 23 kap. 1 § BrB. Detta innebär att den handling som du begick, när du gjorde de falska biljetterna åt din kompis, kan utgöra en straffbar gärning, dvs. förberedelse till bedrägeri. Din kompis som använde biljetterna däremot är den som fullbordade brottet och bör vara den som står för ansvaret för brottet bedrägeri (om det skulle leda så långt). Troligen krävs dock fler bevis än din kompis utsaga för att du ska kunna dömas för ansvar, men vilka fler eventuella bevis som polisen har eller kan få fram i det här ärendet kan jag inte svara på.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Makda Tesfamariam
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå B17 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-29 01:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (314)
2019-08-17 Kan man envarsgripa någon som plankar eller olovligen tar sig förbi spärrarna i tunnelbanan?
2019-08-05 Vilket straff kan jag få för att ha lurat personer på blocket?
2019-07-31 Kan man dömas till fängelse om man förfalskar rutavdrag?
2019-07-31 Betalat för tjänst men företaget slutar svara och levererar inte produkten

Alla besvarade frågor (72053)