Föräldrapenning på sjukpenningnivå

2017-10-20 i Försäkringskassan
FRÅGA
Hej!Jag har en 100% tillsvidareanställning fr.o.m. 19/6-17. Dessförinnan har jag studerat på universitet i 3 år. Jag är gravid med beräknad födsel den 21/12. Som det ser ut nu så kommer jag att arbeta fram till 21/11 och sedan ta ut semester den sista månaden. Jag kommer alltså att uppfylla kriteriet med att hinna arbeta i 6 månader innan jag börjar ta ut föräldrapenning. Min fråga är om jag har rätt till SGI baserat på min nuvarande årsinkomst? En handläggare på försäkringskassan som jag pratat med menar att förutom kriteriet om att ha arbetat i 6 månader så ska jag även haft en inkomst dom sista 240 dagar av graviditeten. Eftersom jag har en fast anställning så har jag haft ambitionen att arbeta mer än 6 månader och anställningen förväntad fortgå efter föräldraledigheten. På dessa 6 månader kommer jag dessutom hinna tjäna det belopp som försäkringskassan anger som ett ytterligare kriterie. Vad är det som gäller i detta fall? Tacksam för svar!Hälsningar, Julia.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att du ska få föräldrapenning på sjukpenningnivå de första 180 dagarna så ska du ha arbetat minst 240 dagar i följd före barnets födelse eller den beräknade tidpunkten för födelsen (12 kap. 35 § SFB). Efter att antingen du, den andra föräldern eller ni tillsammans har tagit ut 180 dagar föräldrapenningar har du dock rätt till föräldrapenning på sjukpenningnivå eftersom du är försäkrad till både bosättnings- och arbetsbaserade förmåner (12 kap. 39 § SFB).

Det som handläggaren på försäkringskassan säger stämmer alltså vad gäller nivån på ersättning de första 180 dagarna. Du kan läsa mer på försäkringskassans hemsida här.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Försäkringskassan (218)
2021-08-24 Skydda SGI vid arbetslöshet och graviditet
2021-07-31 Sjukpenning vid pension
2021-07-09 Avskrivningsärende hos kammarrätten avseende socialförsäkring
2021-06-25 Hur mycket förmögenhet får jag ha om jag har bostadsbidrag

Alla besvarade frågor (95698)