Förälders samtycke vid byte av efternamn

2017-01-29 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Jag är minderårig och min mamma har ensam vårdnad om mig. Vid födsel gavs jag både min mammas efternamn och min pappas efternamn (som han i dagsläget själv har bytt bort vid giftermål), det jag undrar är om det då krävs samtycke från min pappa för att jag skall kunna ta bort hans efternamn helt?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

För att du som är under 18 ska byta efternamn krävs samtycke från förälder som inte är vårdnadshavare om efternamnet som byts bort tillhör denne, 5-6 §§ Namnlag (1982:670), NL, se här: här. Syftet med den här regeln är att ett namnbyte inte ska påverka dig negativt eftersom du inte längre kommer bära samma efternamn som din förälder.

Lagen har inte explicit behandlat den situationen du beskriver. Men, då din pappa har bytt efternamn så bär ni inte längre samma efternamn, vilket bör innebära att hans samtycke inte längre krävs eftersom det faktum att ni bär samma efternamn är det som ger honom rätten att ge sitt samtycke.

Det är din mamma som måste ansöka hos Skatteverket för ditt namnbyte. Om det skulle visa sig att din pappas samtycke krävs i alla fall på grund av att du har det namnet som han brukade bära så kan ni vända er till domstol och få prövat om det är för ditt bästa att du får byta efternamn. Är du över 12 år så kommer domstolen att ta en större hänsyn till din vilja kring namnbytet, 48 § NL.

Ni kan alltid ringa och dubbelkolla hos Skatteverket innan ni sätter igång processen, se här för kontaktuppgifter: https://www.skatteverket.se/omoss/kontaktaoss.4.71004e4c133e23bf6db800079651.html

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95762)