Föra in vara från annat EU-land?

2017-02-14 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Jag är i Tjeckien och överväger att köpa en dryck med 30% alkohol och en cannabis växt i. Det är dock inga aktiva ämnen i och drycken verlar inte strida mot EUs lagar då den säljs på taxfreen. Är denna laglig att föra in i sverige? Drycken heter "white widow cannabis" 30% 50cl av företaget "L'OR special drinks s.r.o." och ligger i tjeckien
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

Inom EU finns en princip om ömsesidigt erkännande, som innebär att om en vara är laglig och säljs i ett EU-land ska den också kunna importeras till ett annat EU-land. Både Tjeckien och Sverige är ju medlemmar i EU och huvudregeln är alltså att produkten ska tillåtas i Sverige. Det går dock inte att svara dig med 100 % säkerhet eftersom medlemsländerna får göra undantag från huvudregeln. Om spriten du vill föra in i Sverige trots sitt namn inte innehåller något aktivt ämne från cannabis torde Sveriges möjligheter att neka införsel vara små.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1310)
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?
2021-07-21 Får min före detta fru behålla mitt efternamn när hon gifter om sig?
2021-07-21 Diskriminerande vaccinationspass?
2021-06-30 Överlåtelse av läkemedel, narkotikabrott och hamstring av läkemedel

Alla besvarade frågor (94232)