Folkbokföring

Vi är ett gift par som bor in hyresrätt i en stad i mälardalen. vi undrar om det är ok att hyra en mindre lägenhet (förstahandskontrakt) i sundbyberg och vara skriven på vår nuvarande adress?

Lawline svarar

Hej,

I Folkbokföringslagen står det enligt 7 §, https://lagen.nu/1991:481#P7S1 , att "en person anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist.

En person ska anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila på en fastighet där han eller hon under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en gång i veckan eller i samma omfattning men med en annan förläggning i tiden."

Det framgår inte av eran fråga var ni kommer att tillbringa eran dygnsvila.

Om ni skulle stå skrivna på en annan adress än den där ni huvudsakligen tillbringar eran dygnsvila kan böter dömas ut, https://lagen.nu/1991:481#P43S1 .

Vänliga hälsningar

Anonym AnonymRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Allmänt om lagar och regler? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo