Flytta med barn när föräldrarna har gemensam vårdnad

2017-04-17 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag vill flytta hem till Norrland från Skåne och ta mina och exmakens barn med mej. Kan han och jag komma överens själva om det eller måste vi blanda in tex domstol el liknande? Jag kommer vara boendeförälder då barnen kommer att bo hos mej 90% av tiden ungefär. Han är inte kapabel att ta hand om dom då han har ett kriminellt förflutet och äldsta sonen vill bo hos mej, inte sin pappa. Hur ska/kan jag göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då frågan rör förhållande mellan barn och föräldrar finns bestämmelser om detta i Föräldrabalken (FB).

Av hur din fråga är formulerad utgår jag i mitt svar från att du och din exmake har så kallad gemensam vårdnad.

Om du och din exmake har gemensam vårdnad över barnen gäller att du och din exmake gemensamt kan komma överens om att du kan flytta med barnen, du måste alltså ha hans samtycke för att du ska kunna flytta hem till Norrland och ta med dig dina och din exmakes barn (FB 6kap 13§).

Att blanda in domstol blir aktuellt endast om ni inte lyckas komma överens på egen hand. Om du och din exmake inte kan komma överens om en flytt så kan du, om du ändå vill flytta, väcka talan om ensam vårdnad (FB 6kap 5§). Om du får ensam vårdnad om barnen kan du besluta att barnen ska flytta med dig utan samtycke av din exmake, utfallet av en vårdnadstvist är dock osäkert och hur ett eventuellt utfall skulle kunna bli kan jag inte bedöma utifrån din fråga. Det som ska vara avgörande för beslut kring vårdnad ska dock vara barnets bästa (FB 6 kap 2a§).

Hoppas att detta gav svar på din fråga!

MVH

Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3636)
2021-07-24 Är min systers framtidsfullmakt giltig? Och vem kan klandra ett testamente?
2021-07-23 Kan kronofogden kräva mig på min makes skulder?
2021-07-17 Är man ansvarig som make för den andra makens skulder?
2021-07-07 Kan hans son sälja huset om han blir pappas förvaltare?

Alla besvarade frågor (94159)