Flytta hemifrån vid studier, vända sig mot CSN eller socialen?

2019-09-28 i CSN
FRÅGA
Hej och jag är 18 år om 8 månader jag ville fråga att jag vill flytta hemifrån och bo själv!! Om jag gör det vad är det som jag ska vända mig mot? Alltså jag går första året i vård och omsorg och pluggar. Kommer jag få betalt av CSN att betal min hyra osv eller är det socialen? För jag vill ej vända mig mot social
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då du i frågan beskriver dig som student bör du se över huruvida din utbildning är studiemedelsberättigad (förmodligen är den det) och vända dig mot CSN och ansöka om studiemedel för att betala hyra osv.

Socialen ska du alltså inte vända dig mot. Socialen kommer inte betala ut några pengar om du har rätt att exempelvis få CSN vid dina studier. Detta följer av att du anser kunna tillgodose dina behov genom att ta studiemedel (jämför med lagtexten i 4 kap 1 § socialtjänstlagen).

Vidare bör poängteras att du inte får din hyra "betalad av CSN" utan du tar ett lån av CSN som betalar din hyra. Detta lån betalar du sedan tillbaka när du slutat studera.

Hoppas du känner dig nöjd med svaret på din fråga!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
7Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-30 09:24
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom CSN (50)
2019-09-28 Flytta hemifrån vid studier, vända sig mot CSN eller socialen?
2019-08-31 Inackorderingstillägg vid flytt av förälder
2019-08-31 Har en icke EU-medborgare rätt till studiemedel i Sverige?
2019-05-16 Hur överklagar jag beräkningen av överskott i kapital för studiestöd?

Alla besvarade frågor (73865)