FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt31/01/2014

Flytt med barn

Hejsan Mitt namn är Marie Julin Jag har två barn med två pappor, båda barnen har umgänge med sina pappor varannan helg samt vid högtider Båda barnen bor och är skrivna hos mig Jag har planer på att flytta 23 mil med barnen Sonens pappa har godkänt flytten och umgänget kommer bli samma som nu och kommer inte bli saboterat Vad händer om dotterns pappa inte skulle godkänna flytten? Kommer syskonen bli skiljda från varann om bara ena föräldern godkänner flytten? Jag kommer stå för alla hämtningar och lämningar Dotterns pappa jobbar natt söndag - fredag o har ej möjlighet ha henne varannan vecka Vi har en muntlig överenskommelse där barnen skall bo med varann o vara med varann så mycket som möjligt då syskonen är uppväxta och bor ihop Kan jag kunna flytta om jag står för all lämning och hämtning? Umgänget kommer som sagt inte bli saboterat på något sätt utan de kommer vara samma som nu Mvh Marie

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag utgår från informationen i frågan att du har gemensam vårdnad om barnen med de två fäderna. Frågan om vårdnad av barn regleras i 6 kap föräldrabalken http://lagen.nu/1949:381 (FB).

När man har gemensam vårdnad om ett barn gäller det att man tillsammans beslutar i frågor som rör barnet, 6 kap. 13 § FB, och man får inte ensam fatta beslut av ingripande betydelse såsom boende eller skolgång ens om den andre är temporärt förhindrad att samtycka. Detta innebär att fadern måste samtycka till flytten.

Dock ska barnets bästa enligt 6 kap 2a § FB vara avgörande för alla beslut, och jag ser inget skäl till att det skulle vara dåligt i barnets relation till sin far om hen flyttade med dig. Så länge umgänge ändå sker i vanlig ordning och du bidrar till att detta fungerar, då barnet har rätt till umgänge med sin far, bör denne gå med på att en flytt sker. Kontinuitet anses väldigt viktigt och det faktum att barnet bor tillsammans med ett syskon gör att det antagligen skulle godkännas i en rättstvist.

Enligt 6 kap 14a § FB kan rätten förordna om var barnet ska bo genom talan av en förälder. Det hade kunnat vara en väg, om fadern inte skulle godkänna. Man kan även avtala om boende och ett sådant ska gälla om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden.

Om fadern inte har vårdnad om barnet kan du fritt flytta så länge inte umgänget saboteras enligt 6 kap 15 § FB.

Hoppas du har fått svar på din fråga!
Matilda HellströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000