FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder25/06/2018

Finns förmildrande omständigheter som gör att jag kan slippa fängelse?

Jag är misstänkt för grov förskingring alternativt grov trolöshet. Summan är 175000 och det hela kom sig av att jag "lånade" pengar till räkningar jag inte kunde betala, som jag sen inte kunde betala tillbaka och det hela blev en snöbollseffekt. Jag blev såklart uppsagd från jobbet och jag betalade tillbaka pengarna. Jag har efter detta försökt gå vidare, fått nytt jobb och aldrig mer begått brott. Jag hade inte heller tidigare begått brott. Finns det någon som helst förmildrande omständighet som gör att jag kanske kan slippa fängelse?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När rätten bestämmer vilket straff den som dömts för brott ska få utgår den ifrån den så kallade straffskala som finns angiven för brottet i brottsbalken. Du skriver att du är misstänkt för grov förskingring alternativt grov trolöshet mot huvudman. För båda dessa brott är straffskalan fängelse i lägst 6 månader och högst 6 år (se 10 kap 3 § brottsbalken och 10 kap 5 § 2 st brottsbalken).

Inom denna skala avgör rätten vilket straff som bör utdömas för det brott som begåtts i det aktuella fallet. De ska då ta hänsyn till olika omständigheter som dels kan tala för ett kortare eller längre straff och dels kan tala för att påföljden ska bli något annat än fängelse, som t ex villkorlig dom eller skyddstillsyn.

Förmildrande omständigheter listas i 29 kap 3 § och 29 kap 5 § brottsbalken. Att du har blivit av med jobbet på grund av brottet är en omständighet som kan lindra straffet enligt 29 kap 5 § 7 punkten brottsbalken. På så sätt vägs avskedandet i princip in som en "del" i det totala straffet. Utan att vara insatt i utredningen och omständigheterna i övrigt kan jag tyvärr inte säga om detta är nog för att du ska slippa fängelse, men det bör åtminstone påverka påföljdsbedömningen. Om du klickar på länkarna till de paragrafer som listar förmildrande omständigheter kanske du också hittar fler som passar in på din situation.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo