Finns det något hinder att vi går in och löser lånen för mammas dödsbo?

FRÅGA
Jag och min syster ska sköta bouppteckning efter min mamma. Hennes dödsbo har skulder som ska lösas och det finns en fast egendom (hus+tomt). Inga kontanta medel finns för att lösa lånen. Vi vill i detta läge undvika att sälja huset för att lösa hennes lån. Nu är frågan om det skulle finnas något hinder att jag och min syster går in och löser lånen för hennes dödsbo? Detta för att sedan kunna ta över husets lagfart efter arvsskiftet.Tacksam för svar!Vänliga hälsningar,
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inget direkt hinder i lagen mot att du och din syster går in och löser lånen för er mammas dödsbo. Detta är en vanlig situation i samband med att en fastighet går i arv. Om ni inte helt kan betala av lånen kanske det finns möjlighet till att de kan flyttas över till er. I vilket fall rekommenderar jag er att ta kontakt med den som lånat ut pengarna till er mamma för att förklara situationen och se hur ni kan lösa den. Det är upp till lånegivaren om den accepterar att ni tar över lånen.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95781)