Finns det någon instans man kan vända sig till för att anmäla en politiker för mobbing och kränkande behandling av en annan politiker och dennes väljare?

2017-09-30 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hej!Har man som vanlig samhällsmedborgare någon instans man kan vända sig till för att anmäla politiker för mobbing och kränkande behandling av en annan politiker och dennes väljare? Jag anser att den politiska debatten i Sverige har passerat en gräns när man inte kan lyssna på debatten utan att må illa. Jag är inte (och har aldrig varit Sverigedemokrat) men jag anser att övriga partiledare kränker och mobbar Jimmie Åkesson å det grövsta. Vi lär våra barn från tidig ålder att inte mobba sina kamrater och lyssna på allas åsikter, men det gäller tydligen inte våra högsta politiker. Jag skäms!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga som att du som privatperson vill veta om det finns en rättslig instans eller någon typ av myndighet, som man kan vända sig till i fall man anser att en person i TV blir lilla behandlad.

Brottsrubricering och skadestånd:

Enligt skadeståndslagen ska den som allvarligt kränker en annan person genom brott ersätta den skada som kränkningen innebär ( 2:3 skadeståndslagen) Detta innebär att kränkningen som man vill anmäla måste ha orsakats av en brottslig gärning för att skadeståndslagen ska kunna användas. Utifrån min tolkning av din fråga tror jag inte att en domstol skulle välja att pröva din fråga i detta fall. Anledningen till att jag tror att en domstol inte kommer att pröva frågan beror på att det är sällan som enbart förolämpningar når upp till den brottsliga nivån som krävs för att skadeståndslagen ska bli tillämplig.

Andra möjligheter:

Eftersom möjligheten att ta upp din fråga i en rättslig instans inte finns skulle jag rekommendera dig att kontakta Myndigheten för press och tv. Myndigheten ska arbete med att se till så att de program som sänds är opartiska och sakliga. Du som privatperson har möjligheten att skriva in till myndigheten ifall du upplever att innehållet i ett inslag eller i ett program är olämpligt. Eftersom du upplever att kränkningar och mobbning sker i direktsända debatter skulle jag rekommendera att du skriver in till myndigheten och berätta om det du upplever.

Ifall du skriver till myndigheten skulle jag rekommendera att du trycker på att du anser att kränkningar och mobbing sker specifikt mot partiledaren för ett parti, vilket gör att programmet brister i sin opartiskhet och i saklighet.

Vänligen,

Simon Rydberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?