Fastställelse av faderskap för sambo till inseminerad kvinna

2017-08-22 i Faderskap
FRÅGA
Hej! Rakt på sak, min sambo är gravid och barnet blev till via heminsemination då jag är transman. Jag har manligt personnummer, men är född biologisk kvinna. Donatorn är anonym, vi vet inte hans namn, han vet inte våra. Hur sköter jag faderskapsfastställelsen? Kan jag klandra mig vara barnets biologiska far eller kommer de på någotvis kunna se mitt tidigare personnummer och vad blir isåfall följderna till detta? Eller är det lika simpelt för mig att fylla i detta papper som att jag godkänt en donation? Vi vill att processen ska vara så simpel som möjligt då otroligt mycket okunskap ännu finns och jag personligen inte känner att jag ska behöva förklara hela mitt privatliv för att ha rätten till barnet jag skapat. Stort tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Gratulerar till kommande faderskapet! Du kommer att presumeras som barnets fader enligt 1 kap. 6 § föräldrabalken pga insemination och då du är kvinnans sambo. Enligt de omständigheter jag fått av dig så kan jag inte se att det skulle uppkomma några problem om inseminationen är dokumenterad enligt 6 kap. lagen om genetisk integritet - insemination. Inseminatorn har ingen rätt att hävda faderskap om du var kvinnans sambo vid inseminationstillfället och kan visa detta.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (366)
2021-09-14 Varför donatorn blir förälder vid heminsemination
2021-08-31 Kan man tvingas att lämna blodprov vid faderskapstest?
2021-08-20 Hur fastställs ett faderskap?
2021-08-19 Hur fastställs ett faderskap?

Alla besvarade frågor (95767)