Fastigheter i bouppteckning

FRÅGA
Om man äger en fastighet och avlider, redovisas inte fastigheten i bouppteckningen då? Gäller en person som avled för länge sedan och det står ingenting om någon fastighet i bouppteckningen men nu påstås det att vb ägde en fastighet.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När en person avlider skall en bouppteckning upprättas och dessa frågor regleras i Ärvdabalkens (ÄB) 20 kapitel. Vad som sedermera skall ingå i bouppteckningen är den avlidnes tillgångar och skulder (20 kap 4 § ÄB).

I frågan anges inte vilket civilstånd som den avlidne hade, men det hade inte gjort någon större skillnad. Var personen gift finns en möjlighet att fastigheten som åsyftas var makens enskilda egendom och därför inte skall ingå, i andra fall som inte innefattar enskild egendom skall den dock ingå.

En fastighet är en tillgång som alltså skall ingå i en bouppteckning. Om det du skriver stämmer och personen alltså ägde fastigheten på något sätt (antingen själv eller delad) alternativt genom dold samäganderätt (mer om detta går att läsa här) skall den redovisas som en tillgång.

För att summera skall en fastighet som personen äger redovisas i en bouppteckning så länge det inte var en parters enskilda egendom.

Finns det fortfarande oklarheter eller framkommer annan information får ni gärna lämna en kommentar nedan!

Victor Strömwall
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej, jag tolkar svaret som att fastighetsägande tas upp i bouppteckning. Anledn t frågan är att en granne t min farfar, avled 1955, hört av sig o vill köpa en bit mark min farfar ska ha ägt. Detta var helt okänt men via Riksarkivet framkom att min farfar o farmor verkligen ägt denna markbit, (de var gifta o hade många barn). Men också att de sålde denna mark ngt år innan farfar dog i en trafikolycka. Grannen menar att min far ska ha ärvt marken. Obegripligt. Trots försäljning bodde farfar o farmor kvar i fastigheten de ägt till hans död resp ytterligare ett år (farmor). Enl lantmäteriet är min far inte inblandad i ngt ägande. Allt fastighetsägande är väl offentligt o går att få vetskap om? Lite myror i huvudet... mvh Lena G
2019-05-06 12:30
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (881)
2019-09-20 Vilka blir dödsbodelägare och får företräda boet?
2019-09-18 Sålt egendom innan bouppteckningen
2019-09-14 Vad händer med skulder efter den avlidne och hur löses begravningskostnaderna?
2019-09-08 Vem ansvarar för dödsboet?

Alla besvarade frågor (72960)