Får yrkesverksamma transportera knivar på allmän plats?

2019-09-04 i Övriga brott
FRÅGA
HejVad gäller knivlagen om man har sina yrkesknivar i en knivväska? En kock t.ex borde kunna transporta sin redskap till sin arbetsplats.Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Knivlagen stadgar att knivar och andra stick- och skärvapen som är ägnade för att användas som vapen vid brott mot liv och hälsa inte får innehas på allmän plats (1 § första stycket knivlagen).

Det här förbudet har dock undantag. Om föremålet ingår i utrustning för viss tjänst (ex batong för en polis) får man ha det på allmän plats. Likaså om innehavet är befogat med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter. Det sistnämnda undantaget från förbudet hänför sig till de yrkeskategorier som i arbetet använder exempelvis kniv (1 § andra stycket knivlagen).

Om en kock pga. sitt arbete transporterar knivar i en knivväska torde detta vara accepterat med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och övriga omständigheter. Det krävs ett konkret syfte för att man transporterar knivarna, exempelvis resväg till eller från jobbet. Det är även viktigt att knivarna transporteras på rätt sätt. Man kan inte gå med den löst i handen bara för att man har ett yrkesroll som innefattar hantering av knivar.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
ZR24Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-07 11:40
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (682)
2019-09-16 Är det lagligt att fotografera någon man inte känner?
2019-09-09 Vad händer om föräldrarna ljuger för polisen om att sonen använder narkotika?
2019-09-04 Får yrkesverksamma transportera knivar på allmän plats?
2019-08-31 Hur ansöker jag om kontaktförbud?

Alla besvarade frågor (72978)