Får motparten yrka på ersättning för tiden innan vi klandrade testamentet?

2019-07-19 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
HejVi har hamnat i en arvstvist efter vår far dog efter en tids sjukdom alzheimer. Han skrev ett nytt testamente då han var mycket sjuk till hans sambos fördel och barnens nackdel. Vi förstod att vi skulle ha svårt att vinna i rättegång och ville istället förhandla med vår fars sambo. När hon vägrade svara på våra frågor gick vi till en advokat och klandrade testamentet i september 2018. Det pågår nu en förhandling där vi har en tid i rätten i höst om vi inte löser detta innan. Nu har det visat sig att sambon har anlitat en advokat sen maj 2018 där de yrkar att vi skall betala hela hennes advokat kostnader även för den tiden advokaten har lagt innan september då vi klandrade testamentet. Är det brukligt/tillåtet att vår motparts advokat yrkar att vi skall betala för den tid dom har lagt ner i fallet innan vi klandrade testamentet.Tack för hjälpen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Yrkanden

När det gäller yrkanden så har man friheten att yrka på i stort sätt vad som helst. Det är alltså tillåtet för advokaten att yrka för kostnadsersättning för tiden innan ni klandrade testamentet (Rättegångsbalken 17 kap. 3 §).

Domstolen

Det är upp till domstolen att slutligen avgöra till vilken del ett yrkande ska bifallas eller inte. Därför är det viktigt att ni lägger fram alla bevis som talar emot en sådan ersättning. Var hellre "för noggrann" – man vill inte att domstolen bifaller yrkandet bara för att det inte fanns tillräckligt som talade emot det.

Jag förstår att detta måste vara en mycket svår process för er och önskar er all lycka till! Tveka inte att skicka in en ny fråga om det finns något mer ni undrar över!

Med vänliga hälsningar,

Alicia Yngstrand
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
1A0Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-19 18:35
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (930)
2019-09-16 Vad är skillnaden mellan laga kraft, negativ rättskraft och positiv rättskraft?
2019-09-12 Om en person står åtalad för flera grova brott, behandlas de då i separat av olika åklagare eller kan de tas upp under samma rättegång?
2019-09-03 Vad innebär skälig tid?
2019-09-01 Vad kan jag göra om en domstol som är sista instans har behandlat min dom felaktigt?

Alla besvarade frågor (72914)