Får mitt ex sprida information om min ekonomiska situation?

FRÅGA
Hej!Mitt ex hotar med att sprida information om min ekonomiska situation. Får han göra det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Förtal kan aktualiseras
Jag tolkar din frågeställning som så att informationen ditt ex hotar att sprida kan skada dig då han just hotar om det. Om han sprider information om din ekonomiska situation i syfte att andra ska se ned på dig kan brottet förtal aktualiseras (5 kap. 1 § Brottsbalken). Däremot måste du kunna visa att han gjorde detta för att få andra att se ned på dig. Hade han däremot goda skäl att lämna uppgift om din ekonomiska situation och uppgiften är att sann, kommer han inte dömas till ansvar för brottet.

En annan möjlighet är brottet förolämpning
Brottet förolämpning aktualiseras snarare när en person säger något i direkt syfte att såra den andra och då du säger att han hotar att sprida information om dig passar brottsbeskrivningen inte riktigt in. Men om han uttalar sig nedsättande om dig och gör det för att kränka dig kan brottet förolämpning aktualiseras ändå såvida konversationen sker mellan er (5 kap. 3 § Brottsbalken).

Du behöver själv väcka åtal
Brotten förtal och förolämpning faller båda under enskilt åtal (5 kap. 5 § Brottsbalken). Det innebär att du själv behöver väcka åtal mot ditt ex om du vill påbörja en process. En åklagare väcker endast åtal i vissa fall om det är motiverat av allmänhetens intresse. Du väcker enskilt åtal genom att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten (47 kap. 1 § Rättegångsbalken). Stämningsansökan ska innehålla en del uppgifter bland annat ska beskrivning om den brottsliga gärningen, vem den tilltalade är o.s.v. (47 kap. 2 § Rättegångsbalken).

Vid enskilt åtal står inte staten för ens rättegångskostnader som målsägande utan det är något man själv gör. Det innebär att om du förlorar kan det bli dyrt då man får betala sina egna rättegångskostnader och ibland motpartens rättegångskostnader om motpart yrkat på det.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis får ditt ex inte sprida information om din ekonomiska situation om spridandet av information är ämnat att skada ditt anseende hos andra personer. Däremot om ditt ex hade goda skäl till spridandet av informationen och uppgiften han spred vad sann utdöms inte ansvar. Om du vill gå vidare med ärendet behöver du väcka enskilt åtal om saken.

Du är välkommen att boka tid hos Lawlines duktiga jurister om du vill ha ytterligare hjälp.

Med vänliga hälsningar,

Vendela Tingshammar
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1183)
2021-04-17 Är det brottsligt att skriva sexuella skämt om någon i en sluten grupp?
2021-04-12 Får misstänkta brottslingar namnges?
2021-04-08 Allmänt om brottet förolämpning på nätet
2021-04-06 Är det förtal att sprida anklagelser till min sambo om att jag varit otrogen?

Alla besvarade frågor (91438)