Får mina kollegor ge ut mitt namn mot min vilja?

2017-03-19 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej, jag jobbar på ett företag som sysslar med kundservice, får kollegor då ge ut ens efternamn även om man önskar vara anonym i sitt arbete, då menar jag ge ut efternamn mot ens vilja.
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

Vad dina kollegor får och inte får göra på arbetsplatsen beror mycket på vad ni har för avtal och regler där, och det är svårt att säga något om det. Däremot ska det väldigt mycket till för att det ska vara olagligt att uppge någons namn. I princip lär det krävas en konkret risk för att en person ska utsättas för brottslighet eller åtminstone någon form av obehag för att det ska vara olagligt. Om du har skyddad identitet kan det ju till exempel finnas risker med att ditt fullständiga namn kommer ut. Om det snarare är så att du helt enkelt inte vill att namnet lämnas ut till den som frågar är det däremot normalt inte olagligt.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2666)
2021-09-25 Hur kan man anmäla överservering?
2021-09-24 Osant intygande
2021-09-24 Finns jag med i misstanke- och belastningsregistret efter frikännande dom?
2021-09-23 Vad menas med hjälpmedel som kan förverkas enligt 36 kap. 2 § BrB? Kan en kamera som använts för att filma en misshandel förverkas?

Alla besvarade frågor (95850)