Får mina föräldrar låsa mitt konto med egentjänade pengar?

2017-09-18 i Barnrätt
FRÅGA
Hej!Jag är en kille på 14 år. Jag har ett eget jobb och tjänar mina egna pengar. Jag har det just nu lite jobbigt hemma. Det här bror på olika faktorer. Bland annat skola, tid osvMina föräldrar tar sig rätten att dra bort alla pengar från mitt konto så fort dem tycker att jag inte sköter mig,(Det här är alltså pengar som jag själv känat ihop alltså). Dem tar bort min frihet totalt. Förra året så tog dem min dator så att jag inte kunde göra mina läxor. Jag fick sitta vid köksbordet och vänta på att dem skulle komma hem från jobbet så att jag kunde göra mitt arbete. Iallafall min fråga var om dem verkligen har rätten till att låsa mitt konto med pengar som jag själv jobbat stenhårt för att käna ihop så fort dem uppfattar det som jag inte sköter mig. Jag har sagt flera gånger att det är inte rättvist att dem gör så, vad ska vara min motivering att gå upp klockan 5 på morgonen och plocka varor på Ica isåfall? Vem ska jag ringa ifall dem fortsätter göra som dem gör? Dem lyssnar inte på mig så jag behöver en vuxen människa som talar för mig.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som 14-åring så räknas du som ett äldre barn i arbetsrättsliga frågor. Det betyder att du får lov att arbeta med enklare arbetsuppgifter under förutsättningarna att du har dina föräldrars tillåtelse. Dock så är det dina föräldrar, i egenskap av vårdnadshavare, som bestämmer över dina intjänade pengar fram tills att du fyllt 16 år (9 kap 3 § Föräldrabalken). Detta är då du som underårig även är omyndig och saknar rätt att själv råda över egendom (9 kap 1 § FB). Tyvärr kan du alltså inte göra så mycket i rättslig mening då det är dina föräldrar som bestämmer över dina intjänade pengar fram tills du fyller 16.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Carolina Lundh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1749)
2021-07-31 Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende
2021-07-31 Nekat umgänge på grund av befarat missbruk
2021-07-31 Har man en skyldighet att tvinga barnet och träffa umgängesföräldern?
2021-07-31 Undanhålla barnets pass vid gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (94568)