Får min bostadsrättsförening höja avgiften med 10 procent på ett bräde?

2017-12-17 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej!Jag bor i en bostadsrättsförening. Föreningen har nyligen bytt fasad, tak, fönster samt rustat upp balkongerna på samtliga lägenheter. Renoveringen beräknas att kosta 30 miljoner. Föreningen har inte gjort något på 30 år och har en god ekonomi. Idag kom det upp en lapp i trappuppgången om att den årliga höjningen blir 10,27 %. Vi är flera medlemmar som undrar vart denna summa kommer ifrån. Föreningen säger att det är på grund av renoveringen. Vad gäller egentligen? Får man höja hyran så pass mycket på grund av en yttre renovering eller räknas renoveringen som allmänt underhåll?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du önskar att jag ska utveckla svaret ur något avseende är du välkommen att publicera en kommentar eller mejla marcus.backstrom@hotmail.com. Lagrumshänvisningar avser i det följande bostadsrättslagen.

Inledningsvis kan det vara värt att, med risk för att vara lite petig, notera att man som medlem i en bostadsrättsförening inte betalar någon "hyra". Det rör sig istället om "årsavgifter" (som vanligtvis dock debiteras månatligen).

Av 7 kap. 14 § framgår att föreningen har rätt att ta ut en årsavgift av medlemmarna för att täcka föreningens löpande kostnader (räntor, amorteringar, sophantering, underhållsarbete etc.). Enligt 9 kap. 5 § ska det i stadgarna anges hur årsavgifterna beräknas. I normalfallet står årsavgifterna i proportion till hur stor del av föreningen som respektive medlem "äger" (d.v.s. den som har 1 procent av antalet kvadratmeter betalar också 1 procent av den totala årsavgiften för hela föreningen). Det är, under förutsättning att ingenting annat bestämts i stadgarna, styrelsens uppgift att besluta om nivån på årsavgifterna (9 kap. 14 §).

Svaret på din fråga blir mot den bakgrunden att det inte finns någonting som rent principiellt hindrar att styrelsen höjer årsavgifterna med 10 procent. Om det visar sig vara en onödigt drastiskt höjning finns naturligtvis möjlighet för missnöjda medlemmar att byta ut styrelsen i samband med föreningsstämman. Det står då den tillträdande styrelsen fritt att justera årsavgifterna på nytt. Avslutningsvis spelar det ingen roll varför avgiftshöjningen sker (frågan om "yttre renovering" eller "allmänt underhåll" saknar således relevans).

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1254)
2021-11-26 Kan du få ersättning för skador som har orsakats i din bostadsrätt?
2021-11-22 Ingår gardinskenor vid köp av bostadsrätt?
2021-11-17 Lägenhet avviker från förhandsavtal - vilka rättigheter finns?
2021-11-14 Får jag bedriva näringsverksamhet i min bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (97356)