Får man sy upp produkter av licenserade tyger och sälja vidare?

2021-09-05 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej!Vad gäller i klar språk ja eller nej.Får man sälja egen sydda kuddfodral med tyg inköpt hos svenskt tenn när man är tydlig med att det inte är ett kuddfodral gjort av Svenskt Tenn?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Immaterialrättsligt skydd

Det finns olika skydd som man som designer kan få för sina tyger. Det kan handla om upphovsrätt (vilket regleras i upphovsrättslagen) och mönsterskydd (vilket regleras i mönsterskyddslagen).

Får man sälja egensydda produkter av ett licenserat tyg?

Upphovsrätt till verk uppstår automatiskt (1 § upphovsrättslagen). För upphovsrätt krävs det att verket har "verkshöjd", det vill säga att det som är skapat når upp till en viss nivå av originalitet, vilket tygerna får sägas ha. Detta ger en ensamrätt till att framställa exemplar av verket, i ursprungligt eller ändrat skick (2 § upphovsrättslagen).

Många av svenskt tenns tyger har även ett registrerat mönsterskydd (1 a § mönsterskyddslagen). Även mönsterskydd ger innehavaren en ensamrätt vilket innebär att det krävs samtycke från rättighetsinnehavaren för att få använda mönstret.

Det finns dock några undantag från ensamrätten. Bland annat får man framställa eller använda verk som har offentliggjorts för privat bruk (12 § upphovsrättslagen samt 7 § mönsterskyddslagen).

Sammanfattning

Det korta svaret på din fråga är att du inte utan samtycke från rättighetsinnehavaren kan sy kuddfodral av immaterialrättsligt skyddade tyger för annat än privat bruk. Att sy upp produkter och sälja vidare utgör således ett intrång i upphovsrätten och/eller mönsterskyddet.

Om du har några frågor om mitt svar eller behöver mer hjälp är du mer än välkommen att kontakta mig på Julia-saga.herhold@lawline.se. Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!
Med vänliga hälsningar,

Julia-Saga Herhold
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1026)
2021-10-26 Källhänvisning på bloggar
2021-10-17 Är det lagligt att trycka sin egen logga på annan firmas reklamtröjor?
2021-10-15 Upphovsrätt till bild som publicerats på webbplats
2021-10-14 Namngivning i enlighet med god sed

Alla besvarade frågor (96583)