Får man servera alkoholhaltig dryck till en person över 18 år i sitt hem?

2019-07-03 i Påföljder
FRÅGA
Hej!Får man servera alkoholhaltig dryck till en person över 18 år i sitt hem? Tack på förhand!MVH
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

I 9 § alkohollagen uttrycks att man inte får bjuda en person under 20 år på alkoholhaltig dryck. Dock uttrycks i samma lag att det är tillåtet att bjuda den som inte fyllt 20 år på en mindre mängd alkoholdryck, under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder och utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt. Om man med mening eller av misstag bjuder för mycket alkohol begår man brott om "olovligt anskaffande av alkoholdrycker", vilket kan ge allt från böter till fängelse beroende på omständigheterna enligt 7 § alkohollagen.

Sammanfattningsvis kan sägas att man får bjuda en person som är 18 år på alkoholhaltigrdyck OM det är en mindre mängd och att drycken dricks på plats. Exempel på ett sådant tillfälle kan vara en släktmiddag. Kom även ihåg att olika personer klarar av olika mängd alkohol och att en fest med ordning lätt kan gå över till att bli kaotiskt om någon fått i sig mer alkohol än vad den klarar av.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du välkommen med ytterligare frågor!

Önskar dig en trevlig dag,

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
17Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-04 18:24
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1080)
2019-09-15 Böter och indraget körkort - Dubbelt straff?
2019-09-06 Hur länge finns snatteri i belastningsregistret?
2019-09-06 Paragraf 7-utredning och Kriminalvårdens personutredning
2019-09-03 Vilket straff kan man som tidigare ostraffad få vid våld mot tjänsteman?

Alla besvarade frågor (72849)