Får man kasta kvarlämnade saker?

FRÅGA
Hej,Vi bedriver i en kommunal verksamhet, försäljning av begagnade saker. Ibland händer det att en kund betalar för en vara, men inte tar med sig varan t.ex. på grund av transportproblem eller helt enkelt glömmer varan. Behöver vi förvara kundens varor eller kan vi sälja/kasta varorna efter en viss tid?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I de fall kunden har betalt för varan har äganderätten obligationsrättsligt övergått, varför ni inte har rätt att slänga varorna i första hand. Det skulle isåfall kunna bli fråga om egenmäktigt förfarande, 8 kap 8 § brottsbalken, alternativt olovligt förfogande i 10 kap 4 § brottsbalken.

Vad ni istället kan göra är att kontakta Kronofogden för att begära handräckning, vilket innebär att Kronofogden flyttar sakerna. I de fall lång tid har gått sedan ägarna av tillhörigheterna bör det kunna anses som att de avsagt sig besittningen till sakerna (res delicata), vilket ger er möjlighet att slänga dem. Det är svårt att säga en tidsfrist på rak arm, men mellan 1-2 år borde vara tillräckligt för att ni ska ha laga rätt att kasta sakerna. I första hand bör ni dock nog kontakta Kronofogdemyndigheten.

Hoppas att ni fick svar på er fråga!

Amanda Strömblad Larsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (504)
2019-05-23 Vad händer om man stjäl något som är mindre värt än vad man tror?
2019-05-21 Brott begånget av minderårig
2019-05-21 Påföljd vid snatteri
2019-05-18 Min vän har lånat min hund och vill att jag ska betala för hundmaten. Måste jag detta?

Alla besvarade frågor (69302)