Får man gå runt sitt barn och ge bort pengar till sitt barnbarn?

2017-09-09 i Arvsordning
FRÅGA
Jag formulerar om min fråga för att få svar som jag kan förstå. Min pappa dog förra året, min mamma som är 85 år och pappa har levt som gifta hela livet. Hon bor kvar i huset de ägt i 50 år. Det finns också en sommarstuga som hon nu känner att hon inte orkar med. Hon funderar på att nu, innan hon går bort, antingen sälja den, dela upp och ge pengarna för den till sina tre barnbarn, el ge den till ett av mina barn. Vi är två syskon, jag har två vuxna barn och min bror ett. Jag har det ekonomiskt problematiskt pga av låg sjukpeng och jag vet inte om jag kommer att kunna återgå i arbete igen. När min mamma för ett tag sedan berättade om sin plan med stugan, tog jag illa vid mej, eftersom alla barnbarnen har det gott ställt, men jag har det knapert. Förstår att hon vill göra det gott för dem, men har svårt för att se hennes prioritering. Kan hon rent arvstekniskt göra så? Och hur skall de i så fall ske?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag ska försöka svara på frågan så enkelt som möjligt.
I livet så har din mamma rätt att göra vad hon vill med sina tillgångar. Det är det som blir kvar när hon dör som du får rätt till genom arv. Därför så får hon sälja stugan och ge pengarna till sina barnbarn om hon vill. Det skulle till exempel ske genom att hon upprättade ett gåvobrev där hon förklarar att det är hennes vilja att barnbarnen ska få pengarna från stugan och att pengarna inte ska räknas som förskott på arv. Det är också bra om oberoende vittnen finns med och skriftligt på gåvobrevet intygar att det som står i gåvobrevet är riktigt.

När din mamma går bort så tillfaller resten av hennes tillgångar, som huset, som utgångspunkt dig och din bror genom arv. Ni får hälften var.
I stort så får din mamma dock genom testamente bestämma över hur tillgångarna efter henne ska fördelas också. Om din mamma vill så kan hon därför, istället för att upprätta ett gåvobrev, skriva ett testamente där hon skänker stugan och dess värde till sina barnbarn och att du och din bror ska få resten. För att testamentet ska bli giltigt så måste hon ha två oberoende vittnen som skriftligt intygar att testamentet är hennes vilja och att hon har undertecknat testamentet själv.
Rent arvstekniskt så har du dock ett skydd i egenskap av hennes barn. Även om hon skulle vilja testamentera bort alla sina tillgångar så har du alltid rätt till din laglott, som i ditt fall utgör en fjärdedel av alla din mammas tillgångar vid hennes död.
Vill din mamma däremot ge bort tillgångar innan hon dör, så har du inget skydd utan hon får alltså göra det.
Men, om du känner dig orättvist behandlad av din mamma så skulle jag rekommendera att du pratar med henne om detta och om din situation, kanske ändrar hon sig.

Lycka till!

Vänligen

Josefine Dahlqvist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1695)
2021-12-02 Vem ärver när det endast finns särkullbarn?
2021-12-01 Tar änkeman över arvslott?
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?

Alla besvarade frågor (97624)