FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt29/11/2023

Får Kronofogdemyndigheten utmäta lön på den make som inte är skuldsatt?

Jag och min man var gifta i 34 år. Jag hamnade till kronofogden min enskild firmans skatteskulder och lite kreditskulder. Alla var mina privata. Min man var inte borgenär. Har rätt kronofogden att utmäta hans lön också? Trotts allt att han har eget privatlån och om han kan inte betala den då han ska hamna också till kronofogden?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Vilken lag är tillämplig?

Det är utsökningsbalken (UB) som reglerar frågor om utmätning av lön.

Utmätning av lön

Huvudregeln vid äktenskap är att varje make ansvarar för egna skulder (1:3 äktenskapsbalken). Lös egendom såsom pengar eller lön får bara utmätas om det tillhör den person som är skuldsatt, det vill säga du och inte din make (4:17 UB). Eftersom man själv ansvarar för sina skulder kan löneutmätning av din man inte göras.

Avslutande ord

Svaret på din fråga är följande. Eftersom det är du som är skuldsatt och inte din make, så får Kronofogdemyndigheten inte utmäta din makes lön för att återbetala dina skulder.

Vi på Lawline kan hjälpa dig vidare

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Tveka inte att höra av dig till en av våra jurister, om du behöver ytterligare hjälp. Du är varmt välkommen att kontakta oss på telefon 08-533 300 04 eller maila oss på info@lawline.se.

Vänligen

Ivan VikaloRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo