Får jag byta lås i min hyresrätt och inte lämna ut nyckel?

2017-09-27 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag behöver hjälp med att tolka mitt hyresavtal. Det är så att jag alltid byter låscylinder till en högt säkerhetsklassad cylinder på alla hyresrätter och bostäder jag har haft och återställer den gamla i befintligt skick och utan åverkan när jag flyttar ut. Nu är det såhär att på min nya bostad står det att dem ska ha nyckel till min lägenhet, vilket jag inte känner mig trygg med. Jag känner inte att det är lämpligt att hyresvärden ska ha nyckel in till min lägenhet och kunna klampa in där lite hursomhelst. Såhär står det i kontraktet. 1§ Hyresgästen medger hyresvärden rätt att inneha reservnyckel till lägenheten.Får jag ändå byta lås och inte lämna ut en nyckel? och är detta en skälig grund för uppsägning av mitt hyresavtal
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I lagen där hyra behandlas framgår det att hyresvärden har rätt till tillträde av lägenhet som den hyr ut. Om du inte skulle ge hyresvärden tillträde till lägenheten, exempelvis genom att byta ut låset och inte lämna ut en nyckel har hyresvärden lite olika hjälpmedel att ta till. (12 kap. 26 § 1 stycket. & 5 stycket. Jordabalken)

Hyresvärden kan kontakta kronofogdemyndigheten som får meddela särskild handräckning. Läs gärna mer om detta.

Jag skulle rekommendera att du pratar med din hyresvärd om du känner dig otrygg med den.

Kontakta gärna oss igen om du har fler frågor!

Oskar Forsberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1618)
2021-09-20 Har hyresgästen besittningsskydd i ett vanligt bostadshus?
2021-09-19 När brukar man betala hyra?
2021-09-17 Får hyresavtalet villkora att hyresgästen ska ersätta alla skador som uppstår på lägenheten?
2021-09-16 Ångra uppsägning av hyresrätt

Alla besvarade frågor (95749)