Får en myndighetsperson ta emot gåvor?
Hejsan. Vad säger lagen om gåvor till Myndighetspersoner? Får en Myndighet ta emot gåvor alls? Eller gäller skatteverkets regler även för myndighetspersoner?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
Vilka regler gäller för gåvor till myndighetspersoner?
Jag tolkar din fråga som att du frågar om en person som arbetar inom en myndighet får ta emot en gåva utifrån myndigheten. Det som kan ske i en sådan situation är att det skulle kunna vara straffbelagt genom aktualisera bestämmelserna angående tagande av muta (10 kap. 5a § 1 stycket Brottsbalken). Vad som även är viktigt att veta är att detta gäller under pågående anställning, men även innan anställning påbörjas eller efter avslutad anställning (10 kap. 5a § 2 stycket Brottsbalken). Slutligen så gäller reglerna om muta även om du tar emot gåvan åt någon annan än dig själv (10 kap. 5a § 3 stycket Brottsbalken).
Det avgörande i bedömningen om en gåva ska anses utgöra en muta, är om det ska anses som en otillbörlig förmån som det kallas i lagen (10 kap. 5a § 1 stycket Brottsbalken). Det är svårt att säga vad en otillbörlig förmån är men det har i praxis fastställts att ett högre krav ställs på personer som arbetar inom offentlig sektor för att upprätthålla förtroende och opartiskhet. Detta kan du läsa mer om i denna dom om du är intresserad, NJA 1981 s. 1174. Därmed så bör du vara försiktig med att ta emot gåvor som kommer utifrån, dvs som inte kommer från din arbetsgivare om du är mottagare av en gåva.
Om du däremot funderar på att ge en gåva, så kan även detta anses som givande av muta och vara straffbelagt (10 kap. 5b § Brottsbalken). Samma bedömning görs i detta fall med hänsyn till om det ska anses utgöra en otillbörlig förmån för den som tar emot gåvan.
Vad säger skatteverkets regler angående gåvor?
Då jag inte vet vilka regler du syftar till så kommer jag förutsätta att det handlar om interna regler på myndigheten och inte skatteverkets regler angående beskattning av gåvor. Interna regler eller styrdokument grundas ofta på lagen, vilket angående mutor blir 10 kap. 5a § Brottsbalken. Viktigt att veta är att dessa interna dokument inte har status som lag. Dessa kan dock ge mer praktisk vägledning om hur det alldagliga arbetet på myndigheten ska ske och därmed så skulle du kunna söka viss vägledning med försiktighet i dessa, även om det gäller en annan myndighet än skatteverket. Jag skulle dock rekommendera att du utgår från lagen eller kontaktar den myndighet som det berör för vidare rådgivning istället.
Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss på Lawline igen.
Med vänliga hälsningar,