Får arbetsgivaren anordna hemgångskontroller?

2021-10-01 i Övrigt
FRÅGA
Hej om man är anställd på ett företag och företaget anlitar väktare för att ibland kolla de anställdas ryggsäckar eller annat när de går hem ifrån jobbet så ingen stjäl mm.Är det lagliggt o göra så?Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Det du beskriver är mest troligen en så kallad hemgångskontroll, en oanmäld kontroll av personalens tillgångar i anslutning till företagets personalutgång. Hemgångskontroller är inte reglerat närmare i lag men brukar förhandlas med fackförbund om arbetsplatsen har kollektivavtal.

I Polismyndighetens föreskrifter finns det en skrivelse som anger att hemgångskontroll och liknande bevakning inte är att anse som butikskontroll. Denna skrivelse innebär vidare att personal som utför kontrollen ska vara uniformerade. Tänk därför på att det är viktigt att kontrollera att kontrollen utförs av en legitimerad väktare och att arbetsgivaren har informerat om att kontroller kan ske (3 kap. 3 § Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om bevakningsföretag och bevakningspersonal, FAP 573-1).

Notera dock att hemgångskontroller är "frivilliga", vilket innebär att väktaren inte med tvång kan kolla i din ryggsäck eller andra tillhörigheter utan måste ha ditt samtycke. Om du säger att du inte vill visa dina tillhörigheter kommer detta mest troligen att informeras till din arbetsgivare. Att under enstaka tillfälle vägra visa upp sin väska anses i normalfallet inte vara saklig grund för uppsägning, men det är inte otänkbart (se AD 1997 nr 29).

Svaret på din fråga är därför ja, det är lagligt för väktaren att kontrollera dina tillgångar om du samtyckt till det. Väktaren kan inte tvinga dig men din arbetsgivare kommer mest troligen få reda på en eventuell vägran.

Jag hoppas du är nöjd med ditt svar! Annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen.

Vänligen,

Madeleine Runesson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1955)
2021-10-21 Arbetsgivarens rätt att kräva frånvaroanmälan
2021-10-14 Kan arbetsgivares krav på manuellt körkort vara indirekt diskriminering?
2021-10-07 Får jag kontakta gamla kunder när jag startar eget?
2021-10-03 Kan man som 68+ få en nyanställning med samma villkor som de som är yngre?

Alla besvarade frågor (96471)