Får åklagare besluta om villkorlig dom genom strafföreläggande?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar ifall en åklagare, genom ett så kallat strafföreläggande, kan besluta om påföljden villkorlig dom. Tillämplig lag för frågan är framförallt rättegångsbalken (RB).
Vad innebär ett strafföreläggande?
Vid mindre allvarliga brott kan åklagaren besluta om ett så kallat strafföreläggande istället för att väcka åtal (48 kap. 1 § RB). I sådant fall blir det ingen rättegång, utan istället utfärdas ett så kallat strafföreläggande vilket den misstänkte ska välja att godkänna eller inte. Om personen inte godkänner strafföreläggandet, kan åklagaren istället väcka åtal vid tingsrätten.
En förutsättning för att strafföreläggande ska bli aktuellt är att den misstänkte har erkänt brottet. Strafföreläggande är endast möjligt vid brott där påföljden är begränsad till böter och/eller villkorlig dom (48 kap. 2 § RB).
Om ett strafföreläggande godkänns, gäller det som en dom som vunnit laga kraft och antecknas således i belastningsregistret (48 kap. 3 § andra stycket RB).
Vilken påföljd kan bli aktuell vid strafföreläggande?
Påföljden som kan bli aktuell när ett strafföreläggande utfärdas är som sagt böter och/eller villkorlig dom. Med andra ord, böter blir aktuellt om böter ingår i straffskalan för det aktuella brottet (48 kap. 4 § första stycket RB). Villkorlig dom får föreläggas genom ett strafföreläggande om det är sannolikt att rätten i en domstol skulle döma till sådan påföljd (48 kap. 4 § andra stycket RB). Detta gäller dock inte om brottet har begåtts av någon som inte fyllt 18 år eller om det finns anledning att förena den villkorliga domen med föreskrift om samhällstjänst (48 kap. 4 § andra stycket andra meningen RB). Villkorlig dom ska som huvudregel förenas med böter (30 kap. 8 § brottsbalken).
Sammanfattningsvis får en åklagare genom ett strafföreläggande besluta om påföljden villkorlig dom under vissa förutsättningar.
Med detta hoppas jag att du fått svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen.
Med vänlig hälsning,