Fader utom äktenskapets rätt till umgänge/vårdnad.

2017-04-27 i Faderskap
FRÅGA
Har haft sex med en gift kvinna och det visade sig att hon blev gravid. Hon och hennes man har ett barn sedan tidigare och har försökt att få ett barn till under ca 1 år, utan att lyckas. Nu visar det sig att jag är far till barnet. Dom bor i Falun och jag bor i Stockholm. Vad har jag för möjligheter att få träffa/få vårdnad om barnet? Vad ska jag göra?Tacksam för svar!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om faderskap hittar du i Föräldrabalkens (FB) tre första kapitel. Är modern gift så är det mannen som automatiskt kommer bli barnets fader (FB 1:1). Dina chanser att få faderskapet fastställt och därigenom ha rätt till umgänge/vårdnad hänger på att antingen barnet själv väcker talan eller att mamman väcker talan i barnets ställe (FB 3:5). Socialtjänsten kan också väcka talan men det är inget de är skyldiga att göra när barnet är fött inom ett äktenskap och därmed per automatik redan har två föräldrar per automatik.

Dina möjligheter är alltså tämligen begränsade, men jag rekommenderar att du antingen försöker få hjälp av mamman till barnet eller kontaktar socialtjänsten och hoppas på att väljer att undersöka faderskapet. Om inte något av det fungerar är det tyvärr bara att hoppas att barnet själv väcker talan när det blir gammalt nog att göra så.

Hoppas svaret hjälper dig!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (359)
2021-07-26 Går det att säga upp faderskap och behöver man betala underhåll om barnet blir adopterat?
2021-07-18 Hävning av ett rättsligt faderskap för att kunna få tillgång till den riktiga faderns arv
2021-07-13 Gift kvinna får barn med annan man, arv och faderskap?
2021-07-11 Hävande av faderskap

Alla besvarade frågor (94334)