Få tillbaka saker från sambo

FRÅGA
Har bott med en tjej i några månader. Nu har det tagit slut och nu vägrar hon lämna tillbaka mina saker...bland annat alla mina kläder och jag har ingen möjlighet och gå och köpa nya....hur går jag tillväga för på snabbas och enklast sätt få tillbaka mina saker
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår i det följande från att du inte längre bor hemma hos henne. Efter att du flyttat har du rätt att ta med dig dina saker. Det kan däremot uppstå uppstå problem om man flyttar ut och låter saker stå kvar. Du får nämligen inte gå in i hennes hem utan tillåtelse, inte ens om du har nyckel dit (4 kap. 6 § brottsbalken). Du har emellertid rätt att få tillbaka dina saker. Lämnar inte din före detta sambo tillbaka sakerna, kan hon göra sig skyldig till olovligt förfogande (10 kap. 4 § brottsbalken). Du får dock inte ta tillbaka sakerna utan att kontakta exempelvis polis eller Kronofogdemyndigheten, eftersom du i annat fall kan bryta hennes besittning till dina saker, vilket kan resultera i att du gör dig skylig till självtäkt (8 kap. 9 § brottsbalken).

Råd

Du kan få tillbaka dina saker genom att ansöka om vanlig handräckning hos Kronofogdemyndigheten. De sköter i sådana fall besittningsrubbningen och överlämnar dina saker till dig. På Kronofogdens hemsida, http://www.kronofogden.se/ finns ansökningsblanketter som du kan fylla i och skicka in. Kronofogden tar ut en avgift på 300 kronor för handräckningen. Om du vill kan du i ansökan ange att du vill få ansökningsavgiften ersatt av din före detta sambo.

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (726)
2021-09-16 Hur kräver man tillbaka en stulen cykel och vem äger den?
2021-09-16 Vad är straffet för snatteri och kan socialen kontaktas?
2021-09-15 Straff för ringa stöld
2021-09-12 Vad kan straffet bli vid försök till stöld?

Alla besvarade frågor (95699)