Eventuellt snatteri

FRÅGA
Hej! Jo, jag har en fråga.. Det är så att Willys i den kommun jag bor hörde av sig till mig och ville att jag skulle betala en rad varor som dom glömt att ta betalt för vid ett tillfälle för drygt en månad sen. Jag handlar där flera gånger i veckan och har aldrig varit något strul tidigare. Men nu då till min fundering. Har dom rätt att kräva mig på den summan som dom glömt att ta betalt för? Hoppas jag formulerat mig förståeligt. Tacksam för svar mvh Johanna
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag ser det som Willys har gett dig en ärlig chans att betala varorna, istället för att göra en polisanmälan om stöld. Jag rekommenderar dig därför att betala varorna, eftersom det annars kan betraktas som snatteri. (se kraven i 8 kap 1 och 2 §§ Brottsbalken)

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Amanda Strömblad Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (727)
2021-09-19 Ringa stöld och möjligheter att identifiera användaren av ett bankkort
2021-09-16 Hur kräver man tillbaka en stulen cykel och vem äger den?
2021-09-16 Vad är straffet för snatteri och kan socialen kontaktas?
2021-09-15 Straff för ringa stöld

Alla besvarade frågor (95739)