Ett testamentes giltighet efter adoption

2017-01-25 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej! Det ska bli bodelning efter min och min systers avlidne far. Han var omgift med en kvinna som har en son. Det skrevs ett testamente 1983 där det står att "den av oss som överlever den andre skall med äganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap". Det står också att när de båda är avlidna ska kvarlåtenskapen delas i två lika stora delar varvid sonen ärver den ena hälften efter sin mor och vi två systrar delar den andra hälften lika, efter vår far. År 2002 adopterade min far sonen och han blev då sk. samkullbarn och vår bror. Nu till frågan: Gäller detta testamente fortfarande och hur i så fall. Vår bror har väl rätt till laglotten efter vår far, när även hans mor avlidit. Jag och min syster är ju särkullbarn i denna bodelning och funderar på att ta ut vår laglott redan nu. Därför måste vi veta hur giltigt testamentet egentligen är.Med vänlig hälsning
SVAR

Hej. Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som du säger har du och din syster rätt till er laglott direkt efter er fars död, eftersom ni är särkullbarn. Denna rätt kan inte fråntas genom det testamente som upprättats av er far. Det stämmer också att er bror som adopterats av er far också har en rätt till sin laglott efter er far eftersom ingen skillnad görs på biologiska och adopterade barn i arvsfrågor. Er bror kan däremot inte ta ut denna laglott direkt efter er fars död utan får vänta till att även hans mor gått bort, enligt bestämmelserna i 3:1 Ärvdabalken (ÄB).

Er fars testamente gör att hans maka kan disponera över resten av er fars arv bortsett från din och din systers laglotter om ni väljer att ta ut dessa direkt. När er fars maka går bort kommer er bror, dvs. hennes son, ärva hälften av det totala arvet samt även sin laglott från er fars arv.

För att besvara din fråga är testamentet förmodligen giltigt även om er far efter testamentets upprättande fått en ny bröstarvinge genom adoption. Skillnaden blir att er halvbror även har rätt att få ut en laglott från den hälft som testamenterats till dig och din syster. Laglotten är hälften av den arvslott som tillfaller en bröstarvinge enligt 7:1 ÄB, dvs. hälften av det en bröstarvinge får om ett testamente inte utfärdats.

Förmodligen blir utfallet att er halvbror, efter sin mors död, har en rätt till 7/12 av det totala arvet. Detta motsvarar alltså den hälft han har rätt till efter sin mor och enligt testamentet, samt er gemensamma fars laglott. Detta på grund av att testamentet förmodligen fortfarande giltigt, och då man inte kan testamentera bort en bröstarvinges rätt till sin laglott föranleder adoptionen en viss förändring av testamentets uttryck.

Det finns däremot en risk att de ändrade omständigheterna kan göra testamentet svårtolkat och på den vägen vara en grund för klander. Gäller det en stor summa pengar skulle jag därför rekommendera dig att ta hjälp av jurist för säkerhets skull.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Du är annars varmt välkommen att höra av dig till bokning@lawline.se för ytterligare rådgivning!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3641)
2021-07-31 Kan jag flytta utomlands med mitt barn?
2021-07-30 Om sambo ej flyttar ut enligt överenskommelse?
2021-07-28 Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?
2021-07-27 Mor och far-förälders möjlighet att ge gåvor och träffa sina barnbarn

Alla besvarade frågor (94587)