Ett kyss-försök är inte sexuellt ofredande

FRÅGA
Hej, Jag har en fråga om ett eventuellt sexuellt ofredande. Jag träffade en tjej på en fest och vi pratade ett bra tag. Båda var ordentligt berusade. Efter ett tag lutade jag mig fram mot henne för att se om hon ville kyssas men hon vände sig bort. 1. Är detta ett sexuellt ofredande (med tanke på berusning) ? 2. I sådana fall, vad är ett tänkbart straff?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regleringen av det brottet du nämner, sexuellt ofredande, finns i Brottsbalken 6 kap 10 §. I detta fall så förutsätter jag att ni båda är över 15 år och då blir andra stycket i paragrafen tillämplig. Straffskalan för brottet är som minst böter och max fängelse i två år.

Vad räknas då som sexuellt ofredande?

I paragrafen står det "...den som blottar sig för någon annan på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.". Det är tillräckligt att handlingen typiskt sett är sådan att offrets sexuella integritet kränks. Det behöver inte bevisas i det enskilda fallet att integriteten verkligen har kränkts.

Att du lutar dig fram för att se om någon vill kyssas för att sedan acceptera att dem inte vill det skulle nog inte räknas som ett beteende som i regel innebär att personens sexuella integritet kränks. Att du var full vid tillfället spelar ingen roll.

Hoppas detta svarade på din fråga.

Vänligen,

Agnes Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sexualbrott, 6 kap. BrB (434)
2021-09-12 Koppleri att berätta om fördelar av prostitution?
2021-09-05 Vad innebär främjande av sexköp?
2021-08-31 Brottet utnyttjande av barn för sexuell posering
2021-08-30 Vad innebär begreppet sexuell posering i 6 kap. 8 § BrB?

Alla besvarade frågor (95724)