Ersättning vid hundbett på annan hund

FRÅGA
Hej! Min lilla hund blev påhoppad av en stor hund och svårt bitendet blev operation och nu en lång rehabiliteringbåda hundarna var kopplade min hund skadades svårt den andra hunden inte allsjag kontaktade ägaren som nu vägrar ta sitt ansvar och ersätta mej för mina utgifter .Händelsen är polisanmäld Hur ska jag gå vidare?Tacksam för svar
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förutom polisanmälan kan du även begära skadestånd från den andra hundägaren. En hund anses inom skadeståndsrätten som en "sak", varför det anses som att du lidit sakskada. Ansvaret vid skador vållande av ens hund är också strikt, med det menas att ansvaret inte är beroende av huruvida hundägaren har agerat vårdslöst. Detta framgår av 19 § Lag om tillsyn av hund och katt. Ersättning ska därför utgå oberoende av om båda hundarna har varit kopplade.

Det som du har rätt till är typiskt sett veterinärkostnader och eventuella kostnader för medicin och liknande. Ifall den andra hundägaren vägrar att betala får du väcka talan vid domstol för att få ut den ersättning som du är berättigad till.

Med vänlig hälsning,

Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (426)
2020-10-24 Vem är ansvarig för dräktighet orsakad av en lösspringande hund?
2020-10-23 Skadeståndsansvar för katt
2020-09-28 Jag har blivit biten av en hund, kan jag få skadeståndsersättning av hundägaren?
2020-09-24 Skadestånd på grund av hund

Alla besvarade frågor (85316)