Ersättning via hemförsäkringen för misshandel/överfall

2017-10-26 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hej! Var ute med några vänner för två helger sen. Det är en kille som petar mig på axeln och när jag knappt vänta mig om får jag flera slag i ansiktet och faller till marken och killen fortsätter slå när jag ligger ner och är på gränsen till medvetslös. När han tillslut drar ställer jag mig upp och märker jag att jag fått två tänder utslagna. Skadorna som blev: två tänder helt utslagna (ingen rot eller något kvar) , sprickor i tandbenet, spräckt under läpp på flera ställen, sår i Munnen, hjärnskakning och en tröja gick sönder.De två veckor som gått nu efter har jag haft väldigt svårt att äta o har bara ätit lösmat i form av soppa osv. Har haft huvudvärk nästan varje dag och på nätterna. Har mått dåligt psykiskt pågrund av att jag måste gå runt o anstränga mig för att inte behöva visa mina tänder. Gärningsmannen kom undan så kan ju inte kräva något av han. Vad är rimligt att kräva som ersättning från mitt försäkringsbolag (har hemförsäkring) ? Kan tillägga att jag är 18 år och kommer behöva ha löständer i två år. Mvh
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Eftersom hemförsäkringen är ett avtal som oftast innehåller uttömmande villkor om bland annat utbetalning vid olika skador är detta den primära rättskällan att titta på. Hemförsäkringen har villkor och schablonbelopp samt ett högsta belopp för utbetalning av vissa skadeersättningar. Du ska alltså först och främst se till försäkringsavtalet. Du bör, om du inte kan ta ledning från avtalet, kontakta försäkringsbolaget och fråga vad som i allmänhet gäller för utbetalning av skadeersättningar vid överfall som den du beskrivit för oss. Vanlig ersättning för misshandel är 8 000 kr plus ersättning för tandvårdskostnader och övriga vårdkostnader men försäkringsbolag kan som sagt ha egna tabeller.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?