Ersättning för hund

FRÅGA
HEJ!FRÅGAN ÄR:en granne i villa i örby hade en liten vovve på sin egen tomt.Främmande hund hoppar över staketet och in på tomten och biterlille vovven så illa att hon fick avlivas!Ny vovve kostar ca 30000:- Kan man få ersättning av hemförsäkring eller dylikt?Vovvens livskamrat sörjer så hemskt!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ansvaret för hundar regleras i lagen om tillsyn över hundar och katter. En skada som orsakas av en hund ska ersättas av ägaren även om hen inte vållat skadan (19 §). För hundar gäller strikt ansvar. Detta innebär att ägaren är ansvaring för skador som huvuden orsakar oberoende av om ägaren varit oaktsam eller inte.

Ansvaret för ägare gäller likaså för innehavare. Med innehavare menas den som tagit emot hunden för underhåll eller nyttjande. Skadeståndsansvar kan därför drabba en fodervärd, person ansvarig för en hund i ett hunddagis samt den som lånat hund för användning vid jakt.

Skadeståndsansvaret för hundägare omfattar skador som hunden har orsakat på andra djur. Ägaren till hunden som skadade din grannes hund kan bli ersättningsskyldig för det.

Som du nämner kan det vara en bra idé att din granne vänder sig till sitt försäkringsbolag för att undersöka vilka villkor som gäller. Det din granne annars kan göra är att begära skadestånd av hundägaren. Ett husdjur som skadats (i detta fall så illa att den avlivades) utgör sakskada enligt skadeståndslagen. I skadeståndslagens mening utgör en hund egendom. Ersättning utgår för egendomens värde och andra förluster som uppräknas i lagen (5 kap. 7 §). Vilken ersättning som utgår beror på vilka kostnader som uppstått och vad din granne kräver ersättning för. Om ersättning på 30 000 kr till fullo kan utgå beror på hur mycket din grannes hund var värd och vad återanskaffningskostnaden skulle vara.

Din granne kan försöka göra upp med hundägaren i godo. Hundägaren kan ha en hemförsäkring som innehåller ett ansvarsskydd för skador som ägarens hund orsakar. Annars kan din granne föra talan vid tingsrätt om skadeståndsskyldighet.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Med vänlig hälsning

Amanda Blomberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (473)
2021-09-08 Rätt till ersättning efter att ha blivit biten av hund
2021-08-31 Jämkning av skada vid strikt hundägaransvar
2021-08-27 Kan kattägare bli ansvarig för skada orsakad av dennes katt?
2021-08-16 Har kattägare skyldigheter gentemot grannar när katten tar sig in i grannens bostad?

Alla besvarade frågor (95746)