Enskilt åtal
Kan man väcka åtal på egen hand hos tingsrätten?
Min motpart har ljugit på ett yttrande till tingsrätten och domaren låtsas inte se det trots obestridliga bevis...Vad kan jag göra?. min polis anmälan var nedlagd utan anledning, min anmälan är mycket väll dokumenterade, mycket....nästa 20 lögner besvarat en efter den andra med fotografiska bevis, dokument, affidavit från tredje etc....vad kan jag göra för att min bevis antås...?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Jag tolkar din fråga som att du undrar över möjligheterna att väcka enskilt åtal hos tingsrätt. Reglerna om enskilt åtal finns främst i rättegångsbalken (RB)
Vad som gäller för väckande av enskilt åtal beror på vilket brott du blivit utsatt för. Vissa brott (förtal och förolämpning) utgör så kallade målsägandebrott och innebär att åtal ska väckas av målsäganden själv, det vill säga av den som blivit utsatt för brottet (5 kap. 5 § brottsbalken). Faller brottet istället under allmänt åtal, vilket de flesta brott gör, så måste målsäganden ha angivit brottet till åtal. Det innebär att du som målsägande måste ha uttryckt en önskan till polisen eller till åklagaren om att du vill att åtal ska väckas (enbart en polisanmälan är inte tillräckligt). Har du angivit brottet och har åklagaren beslutat om att inte väcka åtal har du möjlighet att själv väcka enskilt åtal (20 kap. 8 § RB). De flesta regler om enskilt åtal finner du i 47 kap. rättegångsbalken. I 47 kap. 2 § rättegångsbalken föreskrivs de uppgifter som stämningsansökan ska innehålla. I bestämmelsen föreskrivs även att målsäganden ska ge in intyg om att beslut om att inte väcka åtal har meddelats. Tillsammans med ansökningen bör även de skriftliga bevis som åberopas ges in.
Det är dock värt att notera att om du som målsägande förlorar målet och den tilltalade frias, ska målsäganden ersätta motparten för dennes rättegångskostnader. Vid enskilt åtal kan det alltså medföra stora kostnader för målsäganden om denne förlorar målet.
I fall att polisen har beslutat om att en förundersökning inte ska inledas har du som målsägande möjlighet att vända dig till åklagaren med en begäran om en ny prövning.
Med vänlig hälsning,