Enskild egendom genom gåvobrev

2017-12-03 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej!Har skrivit gåvobrev till två av mina barn som är gifta. Ska nu skriva ett gåvobrev till en dotter som är sambo. De har skrivit samboavtal. I de andra gåvobreven står:3. Gåvan, liksom avkastningen av den och det som träder i gåvans och avkastningens ställe, ska utgöra gåvotagarens enskilda egendom-Gåvotagaren görs uppmärksam på att hon kan behöva skriva äktenskapsförord tillsammans med sin sambo, om denna gåva skall bibehålla karaktären av enskild egendom.Kan denna skrivning tas bort i gåvobrevet. Finns et något som heter "enskild egendom" när paret är sambosMed vänlig hälsning
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Sambos
I ett samboförhållande är det samboegendom som är gemensam egendom och som ska ingå i en eventuell bodelning. Gåvan som din dotter mottar med villkor om att det ska vara hennes enskilda kommer inte att utgöra samboegendom. Detta framgår av 4 § 1 p. Sambolagen. När det gäller sambos finns det inget som är enskild egendom enligt sambolagen, antingen är det samboegendom eller inte. I detta fall är gåvan som sagt inte samboegendom.

Äktenskap
I ett äktenskapsförhållande är det giftorättsgods som är makarnas gemensamma egendom och som ska ingå i en eventuell bodelning. Gåvan som din dotter mottar med villkor om att det ska vara hennes enskilda, kommer inte att utgöra giftorättsgods. Gåvan är din dotters enskilda egendom och kommer inte att ingå i en eventuell bodelning, se 7 kap. 2 § 2 p. Äktenskapsbalken.

Något äktenskapsförord behövs alltså inte för att gåvan ska bibehålla karaktären av enskild egendom. Det räcker att du skriver ett gåvobrev med de villkoren du angivit i frågan, för att gåvan ska vara dotterns enskilda egendom.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3676)
2021-11-30 Vem bestämmer hur umgänge ska ske, och hur ser man till att det går rätt till?
2021-11-30 Åtgärder att genomföra om delägare till fastighet inte kommer överens
2021-11-25 Jäv angående bouppteckningsförättare
2021-11-25 Är min samboendes enskilda egendom fortfarande enskild om vi säljer huset

Alla besvarade frågor (97662)