En boutredningsman kan hjälpa till att ta hand om dödsboet när dödsbodelägarna inte kommer överens

FRÅGA
Vad är det som gäller då dödsbodelägare inte kommer överens och en person styr och ställer utan att fråga alla inblandade? T.ex nycklar till magasinerinsförråd och inte skrivit lista på det bohag som finns.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En boutredningsman kan hjälpa till att ta hand om dödsboet

En dödsbodelägare har rätt att begära att en boutredningsman ska hjälpa till med avvecklingen av dödsboet. En boutredningsman kan utses av en domstol, och det räcker med att en av dödsbodelägarna begär att en boutredningsman ska förordnas för att domstolen ska tillsätta en boutredningsman. Bestämmelserna om boutredningsman finns i ärvdabalken, 19 kap., se t.ex. 1 §.

Det kan vara väldigt praktiskt att utse en boutredningsman t.ex. när dödsbodelägare inte kan komma överens om hur dödsboet ska tas om hand eller som i ditt fall, om en dödsbodelägare försöker dra undan egendom från dödsboet. Boutredningsmannen kan också hjälpa er med bouppteckningen och dessutom genomföra arvskiftet. Genom att boutredningsmannen hjälper till att ta hand om dödsboet kan även konflikter mellan arvingarna undvikas. Boutredningsmannen kommer att se till att bouppteckningen görs på rätt sätt så att varje arvinges rätt tas till vara. Det är också möjligt att föreslå för domstolen att en viss person ska bli boutredningsman, t.ex. någon som ni alla känner och litar på.

Om du vill att en boutredningsman ska utses kan du vända dig till närmsta tingsrätt. För mer information om vilken tingsrätt du ska vända dig till och hur du ansöker om en boutredningsman, se följande länk:

http://www.domstol.se/Familj/Dodsfall-och-arv/Boutredningsman/

Hoppas att detta var till hjälp och att du har fått svar på din fråga!

Du är naturligtvis även varmt välkommen att kontakta Lawline för mer rådgivning. Du kan antingen ringa vår telefonrådgivning eller kontakta vår juristbyrå. Dessa tjänster hittar du på vår hemsida.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95724)