Egenmäktigt förfarande vid arbetsgivares brytande av lås
Hej!
Har min arbetsgivare rätt att under inväntande av provsvar från drogtest söka igenom mitt arbetsskåp genom att klippa sönder tillhörande hänglås? Detta skedde utan att kontakta mig. Om det är av relevans fanns endast ett anonymt tips och min chef vädjade om min oskyldighet så därför var misstanken svag. Proverna kom tillbaka med resultatet om att jag var ren och inte tog droger.
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
I Brottsbalkens 8 kapitel finns bestämmelserna om stöld, rån och andra tillgreppsbrott, vilka gäller när det med fysiska medel sker ett angrepp på en persons maktsfär. I 8§ (se https://lagen.nu/1962:700#K8P8S1) så regleras ett brott vid namn egenmäktigt förfarande som inträffar när någon olovligen tager och brukar eller tillgriper något, när någon utan tillgrepp, genom att anbringa eller bryta lås eller annorledes, olovligen rubbar annans besittning eller ock med våld eller hot om våld hindrar annan i utövning av rätt att kvarhålla eller taga något. Paragrafen är subsidiär mot resten av kapitlet, vilket innebär att den endast gäller när ingen av de andra brottsbestämmelserna i 8 kapitlet är uppfyllda. I detta fall är det varken fråga om stöld, snatteri, rån eller någon av de övriga bestämmelserna i kapitlet eftersom att ingenting framstår stulet ur skåpet, varför vi får använda oss av denna bestämmelse.
Lagtexten ovan kan tyckas krånglig och svårtolkad. Av paragrafen kan man dock utläsa att det finns tre olika typer av egenmäktigt förfarande, nämligen då någon tillgriper någonting, då någon rubbar annans besittning eller då någon hindrar annans rätt i utövning. I vårt fall är det besittningsrubbningen som är intressant.
Begreppet besittning betyder rådighet över saker eller rättigheter, det vill säga att man genom sin besittning har kontroll över någonting. En person som har ett föremål i sina händer har omedelbar besittning över föremålet, men även i situationer där man t.ex. väljer att låsa in föremålet i ett skåp och sedan fortsätter att bära runt på nyckeln anses det som att man har fortsatt besittning över föremålet. En besittningsrubbning sker således när denna besittning ändras, och det är olovliga former av sådan besittningsrubbning som bestämmelsen om egenmäktigt förfarande straffbelägger.
För att straffansvar ska uppstå är det inte nödvändigt att gärningen medför skada eller vinning, utan en besittningskränkning föreligger så fort gärningen medför avsevärd svårighet att disponera föremålet på samma sätt som tidigare. Lagtexten ger som synes till och med anbringade eller brytande av lås som ett konkret exempel, och lagkommittén har faktiskt uttalat att ansvar för egenmäktigt förfarande kan inträda om brytandet av ett lås inte sker för att stjäla utan istället för att utröna någon hemlighet.
Slutligen kräver brottet egenmäktigt förfarande att uppsåt föreligger, dvs. att gärningsmannen är medveten om sitt agerande, vilket kan konstateras i vårt fall då låset har brutits upp med mening.
Av det ovanstående kan alltså slutsatsen dras att din arbetsgivare begick en brottslig handling i form av egenmäktigt förfarande när denne klippte sönder hänglåset för att ta sig in i ditt skåp i syfte att genomsöka det. Brottet kan i fall av normalgraden, dit detta mest sannolikt hör, leda till böter eller fängelse i högst sex månader. Det finns givetvis rättsliga möjligheter att ta sig in i exempelvis låsta skåp vid brottsmisstankar genom bestämmelserna om husrannsakan i 28:1 Rättegångsbalken, men denna rätt är förbehållen polisen och får endast ske efter förordnande av förundersökningsledare, åklagare eller rätten (se 28:4 RB https://lagen.nu/1942:740#K28P4S1) och inte din arbetsgivare.
Med vänliga hälsningar,