Efterlevande makes rätt att bo kvar i gemensam bostad då det finns särkullbarn
Hej! Jag har 3 barn och min fru 1 barn, inga gemensamma barn kommer skaffas. När en av oss avlider hur blir det med huset och tillgångar då? Har den efterlevande rätt att bo kvar i huset och den dödas barn får sitt arv efter båda avlidit?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Då en av er går bort kommer det först att göras en bodelning av era tillgångar (9 kap 1 § ÄktB). I denna bodelning delas allt giftorättsgods lika mellan er (11 kap 3 § ÄktB). Giftorättsgods är all den egendom som inte har gjorts till enskild egendom genom exempelvis testamente eller äktenskapsförord (7 kap 1 § ÄktB). Detta innebär i princip att ni ska dela lika på ert hus vid bodelningen (om det inte har gjorts till enskild egendom).
Då bodelning har gjorts kan arvet fördelas. Om det inte upprättats något testamente är det ens barn som ärver en (2 kap 1 § ÄB). Detta innebär att ert/era barn kommer att ärva hälften av huset. Om exempelvis din fru går bort först får du behålla hälften av huset och hennes barn får hennes halva. Det finns dock en regel i 11 kap 8 § ÄktB som gör det möjligt för en make att få hela huset på sin lott i en bodelning. För att detta ska vara möjligt krävs det att man är den som "bäst behöver" bostaden samt att man kan lösa ut den andra genom att betala halva husets värde till den andre. Det måste även i övrigt anses skäligt att maken får överta bostaden, är det exempelvis din frus gamla släkthus är det inte säkert att det är uppfyllt. Kort sagt finns det alltså en möjlighet att få överta bostaden och få bo kvar då en av er skulle gå bort.
Det finns ytterligare en möjlighet att få bo kvar i huset och som du nämner, att särkullbarnen kan få rätt till ett så kallat efterarv istället. Då en make dör har särkullbarn som huvudregel rätt att få ut sin del av arvet direkt, till skillnad från gemensamma barn (3 kap 1 § ÄB). Särkullbarn kan dock välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande enligt 3 kap 9 § ÄB. Detta innebär att den efterlevande maken ärver den avlidne och att särkullbarnen istället får ut en viss andel av den efterlevandes kvarlåtenskap då denne i sin tur går bort. De får rätt till ett så kallat efterarv. Detta förutsätter dock att särkullbarnen själva väljer detta alternativ den dag det blir aktuellt.
Det man kan göra i en sådan här situation är bland annat att upprätta ett testamente. I detta kan du förskriva att din fru ska ärva din del av huset av dig. Dina barn kommer dock alltid ha rätt att ta ut sin laglott, denna kan du inte testamentera bort till någon (7 kap 3 § ÄB). Laglotten är hälften av arvslotten, det vill säga det dina barn hade fått om du inte hade testamenterat bort något. I övrigt kan du testamentera till vem du vill. Hjälp med att upprätta ett testamente kan du få via vår avtalstjänst som du hittar här.
Hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning